Memaparkan catatan dengan label Sawan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Sawan. Papar semua catatan

Khamis, 10 Disember 2015

Apa Anda Perlu Buat kalau Anak Kena Sawan Tarik Di Rumah?

Assalamualaikum..



Seriau juga bila dengar, budak2 kena penyakit sawan ni. Kadang kadang kita tahu sawan tapi kita tak tahu camna boleh terjadinya sawan tu. Jom baca info dari fb Afzaniza Hany

Apa anda perlu buat kalau anak kena Sawan Tarik di rumah? 
 

"Untuk pengetahuan ibubapa bersama....masa keluar td ada baby kena sawan/tarik/fit...parents dia panic n tanya apa nak buat....saya yg anak pernah tarik pun panik tengok baby tu...just teringat pesan doctor,suruh mengiringkan baby n selimutkan towel basah kat anak sambil panggil2 bagi dia sedar....mulut jangan sumbat apa2....

Apa anda perlu buat kalau anak kena Sawan Tarik di rumah?

1. Baringkan dia mengiring. Buka pakaian anak.

2. Jgn masukkan/korek mulut anak semasa dia tgh kejang. Putus jari nanti.
Kalo kejang lebih dr beberapa saat/minit pls bw secepat mungkin ke klinik berdekatan. Jgn tunggu berhenti. Kalo 10 minit kejang takot nnt ada kesan pada sistem saraf dia.
Bila anak mula demam terus bg ubat demam/tuam tuala basah regularly/mandikan/minum air byk utk turunkan suhu.. Prevention is better.. info from @abidah hamad


3. Jangan biar anak ketap gigi, takut terketap lidahnya.

4. Jangan masukkan ubat buntut masa anak tengah kejang, biar dia sedar dulu baru basahkan kaki dia dengan air sejuk. Bila dia dah sedar/menangis.. baru masukkan ubat buntut (kalau ada simpan kat rumah).

5. Kalau tidak ada ubat buntot di rumah, bila anak sudah sedar .. cepat-cepat bawa ke klinik. Doktor akan bagi rawatan selanjutnya. 

Ingat, waktu anak kejang, seluruh badan dia kejang. Jangan goncang-goncang badan dia. Terus baringkan mengiring. Cepat-cepat sedarkan dia dengan cara mandikan dengan air sejuk. Alirkan air dari kaki dulu dan ke atas dan bawa ke klinik/ hospital berhampiran. Waktu kejang, otak dia berhenti dari menerima oksigen. Sebab itu rawatan sudah diberi di rumah, masih perlu bawa ke klinik/ hospital untuk dapat bantuan oksigen. Otak kalau tidak dapat oksigen mencukupi dalam masa singkat boleh menyebabkan kecacatan atau terencat. Sebab itu bahaya sangat-sangat kalau anak kena kejang. 

Sawan ni mungkin boleh datang balik bagi anak-anak yang pernah kena masa demam panas. jadi, setiap kali anak demam, sentiasa pantau suhu badannya.
added info...

Melor Rahman "No. 3. Mimin pernah kena fit n doc pesan jgn masukkan apa2 dlm mulut sudu etc masa tgh fit. Kalau dia tergigit lidah sekalipun let it be sbb any attempts utk bukak ketap gigi tu


Bahaya. Biasa fit tak lama. Cukup dgn mengiring supaya dia tak choke air liur."


Melor Rahman "Usually bila fit satu badan akan kejang. If ade part badan yg tak kejang.. jgn tunggu sampai fit habis. Terus bwk pi emergency room. That's not a good sign."

last sekali...parents tolong tgk sama keadaan anak semasa kejang...selalu parents turut gelabah/panik maka tak amik pot dah keadaan anak... benda yang perlu amik tau masa baby tgh fit...mulut berbuih tak...mata naik atas tak or tutup mata, kejadian tarik amik masa berapa lama...baby mengerang ke tak...tangan n kaki kejang ker tak....dulu masa anak kena fit memang tak tgk semua tu, kesudahannyer bila doktor tanya memang blur nak jawap...

Semoga info ni berguna untuk semua..

- Mummy Ira - 

Khamis, 6 November 2014

Penyakit Sawan Pada Bayi/Kanak Kanak

Assalamualaikum..


Baru ni pergi klinik, biasa la ramai dengan budak budak demam. Sja tersembang dengan sorang auntie ni..dia bawak cucu sebaya dengan kembar. Bila ditanya apa sakitnya? Jawabnya..cucu beliau kalau demam panas akan jadi sawan. Bila demam panas ja mesti jadi. Takut juga bila dengar, budak2 kena penyakit sawan ni. Kadang kadang kita tahu sawan tapi kita tak tahu camna boleh terjadinya sawan tu.

Jom kita baca dan kenali tentang penyakit sawan ni

Secara definisinya ialah sawan yang belaku akibat demam. Ia boleh terjadi kepada kanak-kanak di dalam lingkungan usia 3 bulan sehingga 6 tahun. Ia juga dikenali sebagai sawan tarik yang mudah berlaku jika suhu badan naik melebihi 40°C dalam tempoh hanya satu atau dua hari selepas demam bermula. Kanak-kanak yang pernah mengalami sawan demam ini juga berisiko mengalami masalah serupa kelak. Namun, sawan ini akan hilang dengan peningkatan usia berikutan sawan demam tidak berlaku di kalangan orang dewasa. Sawan akibat demam boleh menyebabkan otak terencat atau kematian akibat kekurangan bekalan oksigen ke otak jika dibiarkan berpanjangan (dikatakan tempoh lebih 30 minit).

Ciri-ciri
 
Sawan adalah keadaan di mana kanak-kanak tidak sedarkan diri dan biasanya diikuti oleh kekejangan atau penyentakan kaki dan tangan, mulut berbuih, mata hitam akan memandang ke atas dan pada tahap tertentu boleh termuntah, terkencing atau terbuang air besar.

Punca


Ia selalunya berpunca daripada sebarang penyakit bersama demam yang tinggi seperti batuk, selsema, jangkitan bahagian atas salur pernafasan, jangkitan telinga (penyakit otitis media) atau jangkitan kuman virus. Pada amnya, jangkitan ini adalah ringan dan tidak berpunca daripada jangkitan selaput otak (meningitis). Sawan ini bukan penyakit keturunan. Namun ada segelintir mengalami sawan tarik kerana mempunyai anggota keluarga yang mengalami sawan tarik.

Rawatan Lanjut


Untuk mendapat pemeriksaan lanjutan bagi memastikan bahawa anak anda tidak menghidap meningitis atau jangkitan selaput otak. Ini adalah kerana 17% kes demam sawan adalah positif untuk meningitis dan perlu diingatkan ia boleh membawa maut dan menyebabkan kecacatan kekal otak, tubuh dan lumpuh.

Tindakan Anda Bila Belaku Demam Sawan


Elakkan sawan berlaku Lap badan dengan kain basah yang menggnunakan air paip untuk menurunkan suhu badannya yang panas itu. Juga beri anak minum ubat secara konsisten seperti sirap paracetamol mengikut sukatan yang betul. Boleh juga memberi satu suppository voren 12.5mg (anak kecil) atau 25 mg (3 tahun ke atas) ke dalam punggung untuk mengurangkan demam mengikut nasihat doktor. Juga pakaikan pakaian yang nipis dan awasi selalu anak jika ia tidur di dalam buaian (udara panas terperap ketika di dalamnya). Pastikan bilik tidak terlalu panas dan sentiasa monitor suhu badan anak walaupun anda terpaksa berjaya malam!

Ketika Sawan


Jangan Panik! Tetapi bertindak pantas! Ingat jangan biarkan sawan ini berlaku lebih daripada 1 atau 3 minit sehingga 5 minit. Pantas baringkan anak anda mengiring ke kiri. Ia untuk mengelak muntah atau lendir masuk ke dalam paru-paru. Segera melonggarkan segala pakaiannya. Ada juga pendapat mengatakan langkah pertama segera masuk bilik air dan basahkan seluruh badannya untuk menurunkan suhu badan yang mendadak tinggi dan apabila anak kecil sudah sedar dari kejang dan mula menangis, segera lap badannya (berdoalah ketika ini pada tuhan supaya anak anda selamat).

Jangan beri minum air atau ubat ketika anak sawan. Juga jangan ambil sudu atau bahan-bahan keras dan meletakkannya di dalam mulut. Ini boleh menyebabkan luka yang teruk di dalam mulut. Ia juga boleh menyebabkan tercekik objek asing sekiranya patah. Jangan cuba sedarkan anak anda dengan menampar, menggoncang atau mengurut badannya.Usah cuba mengawal pergerakan anak sewaktu dia sawan kerana ini boleh mencederakan otot atau tulangnya. Pada masa yang sama cuba lihat jam pukul berapa ia berlaku dan pukul berapa ia tamat. Ini adalah kerana doktor perlu tahu berapa lama sawan itu berlaku. Kemudian segera bawa ke klinik untuk pemeriksaan doktor untuk memastikan tiada jangkitan di otak atau lain-lain penyakit untuk mencari dan merawat penyebab demam.

TIP MUDAH
1. Tanggalkan pakaian anak.
2. Baringkan mengiring untuk mengelak bendalir atau air liur memasuki peparu.
3. Mandikan dengan air paip untuk menurunkan suhu badannya dan jangan letakkan objek keras di dalam mulutnya.
4. Jangan biarkan sawan berlaku 3 hingga 5 minit. Segera bertindak!
5. Apabila anak sudah kembali sedar, segera bawa ke klinik untuk kecemasan ini.

kredit to majalah pa & ma