Memaparkan catatan dengan label Salak Denai Chalet. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Salak Denai Chalet. Papar semua catatan

Khamis, 26 Januari 2017

Bercuti di Salak Denai, Singgah Makan Mee Udang Ombak Lara

Assalamualaikum

Baru-baru ni Saya dan family sebelah Cik Husband sempat bercuti di chalet Salak Denai, Yan. Ni percutian kali 3 Saya ke situ. 
Kali pertama pi tahun 2012, kembar baby lagi dok kat chalet Siti Fatimah
Kali ke 2 tahun 2014, kembar besar sikitt kami dok kat chalet Siti Aminah
Kali ni pi dok kat chalet Siti Saffiyah.


Ikutkan area tu ada lagi chalet macam Salak Denai ni. Mungkin dah selalu ke sini. Kami pilih yang ni. Macam biasa la, kena booking awai..kalau tak penuh. Ikut plan kami semua pi tidur semalam kat sana tapi Cik Husband pulak ada kerja. Makanya family yang lain tidur kat sana, kami pi ja keesokkan harinya. Kira pi pagi balik petang la.

Ok jugak dok kat chalet Siti Saffiyah ni. Kalau ada yang tau konsep chalet ni 1 rumah 1 kolam..tapi ada jugak chalet yg 2 kolam..1 kolam kanak2 dan 1 kolam dewasa.  Macam chalet yang kami dok ni.. setengah hari 200..kalau 1 hari 1mlm 300..dengan harga tu..ada 2 bilik aircond..1 bilik kosong..2 katil queen size..3 tilam single tambahan..3 bilik air ( 2 dalam bilik, 1 kat luar)..dapoq masak..peti ais..cerek letrik..tv..tempat bbq..kolam kanak2 & dewasa. Kira berbaloi dengan harga dia.








Saya pi 1 hari pun kira kira selesa la jugak..cuma yang kena jaga2 sikit tu kalau kita bawak budak kecik tu kena perati sama la..dah ada kolam jangan ralit. Bawak la siap2 barang yang kita nak bawak..macam perkakas masak rice cooker ka, arang untuk bbq, pinggan mangkuk gelas pakai buang senang, ikut la nak bawak apa pun. Saya siap bawak mop cuma terlupa bawak penyapu tolak ayaq tu. Bukan apa..meja makan tu dekat dengan kolam..pakat naik turun kan dah basah lantai..takkan nak bagi basah lantai tu.  Tolak la ayaq sekali sekala. Tapi ikut la..kalau nak bawak..bawak.. tak nak sudah.  Balik pun kat pukul 5 dah..sebabnya check out pun pukul 5.







Dalam otw balik tu kami singgah pi makan mee udang. Kalau tengok dalam fb ni..rasanya Yan glamer dengan mee udang tapi selama Saya yang dok dekat dengan Yan ni..tak pernah sekali pun pi makan mee udang. Ni dah BIL ajak singgah..pi ja lah nak rasa sedap ke tak. Kami singgah kat ‘Ombak Lara Mee Udang, Kuala Dulang Kechil’. Tepi laut tempat nelayan turun ke laut. Tudia nama kedai pun dah sedap. Rasanya ada banyak menu kat situ, tapi tujuan tu nak pi makan mee udang, oder menu tu. Macam Haziq oder nasi goreng udang. Apa yang specialnya..yang specialnya menu tu ada udang banyak, besar, manis dan fresh. Sedap jugak. Kira berbaloi la makan kat situ.







Ok..Saya pun tak tau nak cerita apa dah..yang tu ja la kot. Kalau ada yang nak tau info pasai chalet Salak Denai & Mee Udang ni boleh terus cari kat facebook naa..babai..

- Mummy Ira -

Sabtu, 5 April 2014

Bercuti 1 Hari Di Salak Denai Chalet, Yan

Dek kerana cuti sekolah lepas x pegi jalan2..akhirnya Cik Husband bawak jugak jejalan..pemilihan tempat yang tidak jauh dari Alor Setar..iaituSalak Denai Chalet..

Ini kali ke 2 kami datang sini dan ini entri ke 2 tntang Salak Denai..kali pertama tahun 2012..yang best tempat ni setiap chalet disediakan private pool dan tak share ngan orang lain..swimming pool tepi rumah ja..cam kita tengok dalam tv tu..airnya sejuk coz air bukit. Air bersih tanpa klorin dan dicuci sendiri owner chalet ni.

Ada 2 3 jenis chalet..ada yg lengkap semua seperti Peti ais, dapur, tv dan juga tempat BBQ. Dah kami pi balik hari kami pilih Chalet  Siti Aminah, ada toilet, tv, dan tmpat BBQ..padan dah dok sehari ja pun..kalau nak tido sana baik ambek yang lengkap semua.

Camna nak pi sana..saya pun x pandai sngt terang cara jalan pi..secara ringkas tempat ni di terletak di Peranginan Batu Hampar.Mesti sampai ke Yan dulu dan cari Batu Hampar..pastu akan jumpa sign board kecik Salak Denai Chalet @ smpi Yan tanya org @ guna ja sistem GPS.Tapiiiii signal x berapa nak elok sebab terlindung ngan bukit..bila smpi tu signal celcom mmg lost..x tau la klau signal yang lain..Kami mmg dah dok Alor Setar mmg mudah nak cari dan dah biasa ke sini..

Nak tempah kena awal coz chalet x banyak..mmg pakat berebut..ada yang tempah seawal 6 bulan..nasib kami baik husband call sehari sebelum pi ada kosong..ni pun dengar kata untuk cuti skolah bulan akn datang dah full..tapi kalau nak pi cuba ja pone mana nak tau kot anda bernasib baik ada kosong.

Untuk tempahan SALAK DENAI contact SMS 012-537 6151. boleh juga goggel cari Salak Denai Chalet..ada info chalet, gambar n harga.

untuk peringatan - kalau bawak anak n anak kecik..berhati2 lah ya..besa la budak2 ni dengan air cukup bekenan..mak bapak tu jgn ralit la ya..mata tu kena liaq sikit perati depa..ni saya kongsi gambar masa kat sana..
































- mummy ira -

Ahad, 22 Disember 2013

# Throwback - Mandi Manda Salak Denai Yan 20.9,2012

saja nak storikan kisah #throwback thn 2012..bwk ank2 n family pi mandi kat Salak Denai Chalet Yan. Tempat dia mmg best..Dalam hutan lebih kurang kawasan ayaq terjun tapi bukan ayaq terjun..lebih kurang konsep swimming pool dalam kwasan rumah..setiap chalet ada swimming pool kira ada privasi untuk setiap family..boleh tidur kat ctu tapi saya pi pagi balik petang..cuma bila ada ank kecil ni kenalebih berhati hati coz swimming pool tu dalam jgak..ada swimmingpool utk budak2 tapi penuh..

ni saya upload pic masa saya pi sana..time tu kembar baru setahun lebih..

















- mummy ira -