Memaparkan catatan dengan label Perlukan Bantuan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Perlukan Bantuan. Papar semua catatan

Rabu, 18 November 2015

#PerlukanBantuan - Misi Musim Sejuk 3.0 ( Syria )

Assalamualaikum..





Bismillahirrahmaanirrahiim.

Ayuh kita mulakan pengumpulan dana untuk bantuan musim sejuk kepada rakyat Syria.
Sasaran kali ini adalah RM250,000. 

Dengan kerjasama daripada syarikat billplz.com, sumbangan kepada MLLFS kini boleh menggunakan khidmat transaksi FPX billplz secara terus.

Sila klik : https://billplz.com/form/winter2016
 
Atau

Sumbangan/deposit ke akaun berikut : 

SALAM SURIAH RESOURCES 

 
Maybank : 5645-5733-8496
CIMB : 8602041215
Bank Islam : 12-113-01-005343-3


Demi Syria, Untuk Ummah.

- Mummy Ira -

Isnin, 12 Oktober 2015

Warkah Abi buat Muhammad Uwais III #Pray4Uwais

Assalamualaikum..

Lagi sambungan dari luahan hati Sayuti, yang menulis dan berkongsi cerita tentang anaknya, Muhammad Uwais di Facebooknya  Sayuti Wan Chik.
"Menulis bukan kerana nama
Hanya cerita tentang rasa"
 
dari fb Sayuti


Warkah Abi buat Muhammad Uwais III 

Assalamualaikum Muhammad Uwais

Uwais,
Usai pulang dari HPP tempoh hari, kita jalan-jalan di Butterworth. Alkisahnya, sampai dipersimpangan sebelum tol Sungai Dua pihak PLUS lencongkan semua kenderaan kejalan lama kecuali motorsikal. Driver ambulan dah tersilap masuk ke highway Pantai Bersih, tak pasal-pasal Uwais pi meronda sekali pusing town Butterworth tu. Tak apa lah Uwais dah lama sangat kat wad. Baru hari tu dapat jalan-jalan ke Pulau Pinang. Kalau Uwais nak tau, dulu Ummi tinggal di sana dengan Along Iman dan Angah Furqan. Tiap minggu Abi akan pulang sana. Dululah...masa tu Uwais masih disyurga smile emoticon.

Uwais,
Sampai dipersimpangan Bertam ikut jalan lama lepas jalan-jalan dengan p.cik driver ambulan,doktor, abg MA dan nurse, Abi dah tak follow ambulan Uwais.
"Abi pi mana? "
"Abi ke rumah Abu Mat dan Ummi Yati dengan Ummi, P.cik dan M.cik"
"Siapa tu? Saudara kita juga sayang"


Depa tinggal kat Bertam. Abu Mat ajak ke rumah dia sebab nak tinggalkan result laporan Echo Scan Uwais kat P.Cik Hasbullah.
"Siapa pulak P.Cik Hasbullah ni?"
Dia kerja di Gleneagles Hospital Penang. Abi nak minta tolong dia untuk cuba arrangekan jumpa dengan Pakar Jantung Kanak-kanak kat situ, nama Doktor Hafiz. 


Petang tu suasana masih hujan lebat sama seperti masa perjalanan kita ke HPP tadi , syukurlah kurang sikit jerubu yang Allah hantar ni. Sekarang cuaca sangat tak elok.
 

Sementara tunggu P.Cik Hasbullah balik dari pejabat Ummi Yati sempat pulak siapkan makan buat kami. Allah....syukur alhamdulillah. Habis saja jamah makanan, P.Cik Hasbullah pun sampai.

Lepas Abu Mat maklumkan hajat Abi dan Ummi pada P.Cik Hasbullah, p.cik kata
"Tak pa tak pa nanti saya bagi surat ni pada Mr.Hafiz (Doktor) dan tunggu pihak hospital call bila boleh jumpa dia"
 

Allahuakbar...Uwais nak tau, dia sangat baik, beri kata semangat dan sokongan buat Abi dan Ummi seolah kita punya pertalian darah yang kuat. Ya pastinya kita semua adalah saudara. Abi dah tak tau nak cakap macam mana melainkan rasa bersyukur pada Allah atas pertolongan ini. Habis saja solat maghrib berjemaah dengan Abu Mat kami pulang segera. Dalam perjalanan pulang tu kawan-kawan Ummi sibuk aturkan urusan dengan siapa nak dirujuk kes Uwais di IJN. Dapat contact sana sini. Abi kena cari alternatif lain juga selain dari rawatan ke IJN dan jawapannya adalah Gleneagles lah. Nak cepat ubatkan Uwais.

Uwais,
17 hari dah berlalu, kamu masih di wad intensive bertemankan nurse, doktor, jiran-jiran kawan-kawan yang juga ada masalah kesihatan masing-masing. Pastinya malaikat dan Allah juga lah yang bersama kamu dan terus pelihara kamu sepanjang masa disana.
Pagi tu Abi terjaga dengan kepala yang sakit teramat. Mungkin sebab malam tadi lepas balik dari urusan Uwais di HPP Abi tak mandi dulu, terus saja tido sedangkan sebelum tu dah terkena hujan. Tak pasal-pasal Along Iman pun tercuti sekali dari pergi sekolah sebab Abi tak larat nak hantar. Huhu. Petang tu Abi lambat ziarah Uwais, sampai saja di wad jam sudah pukul 2.00 petang. Abi tak boleh masuk dah, Ummi sajalah masuk dan Abi tunggu diluar. Cadangnya nak diskusi dengan doktor tentang urusan Uwais ke IJN lah.
 

Lama sangat Ummi ziarah dan diskusi dengan doktor, bila Ummi keluar saja diwad katanya
"Doktor sibuk, dia ada patient yang perlu dirawat. Kata doktor kes Uwais sudah dirujuk ke IJN"
"Rujuk ke doktor mana?" Tanya Abi
"Tah la depa sibuk sangat itu ja yang dia bagitau, kata doktor lagi IJN akan bincang dulu " jawab Ummi
"Tak pa lah kita tunggu nanti feedback dari IJN" kata Abi

Menjelang petang
Abi dan Ummi ziarah Uwais lagi. Kamu nampak kacak dan encem sekali. Tiap kali Abi sampai
"Assalamualaikum sayang abi"
Abi pasti kamu dengar dan jawab salam abi...bila jari Uwais Abi pegang, Uwais genggam sekuatnya. Abi dapat rasa kesakitan kamu menahan ujian Allah ini, sabarlah sayang. Abi tak mampu menahan airmata setiap kali reaksi itu yang Abi terima. Pantas Ummi tegur
"Haihh jangan sedih macam tu, dia (Uwais) perlu kekuatan kita" kata Ummi
Cepat-cepat Abi kesatkan mata, telan sahaja apa yang ada.

Uwais sayang abi,
Abi rindu sekali nak peluk kamu tapi tak boleh sayang...Allahuakbar. Nak cium kamu pun tak sampai, katil kamu tinggi terhalang dengan pagar plastik sekeliling kamu. Bila rindu sangat hanya jari kamu yang Abi boleh cium untuk lepaskan rindu. Sungguh, abi tak kuat bila berdepan dengan kamu kadangkala. Lebih lagi kalau abi melawat sendirian.

Uwais,
Kamu ingat dak, kita selalu zikir bersama tiap kali Abi bersama. Buat ubat penawar duka hati Abi.
"Lailahaillallah"
"Lainahailallah"
"Lainahailallah"
"Muhammad Ya Rasulullah" 3x
"Ya Allah"
"Ya Allah"
"Sembuhkan Muhammad Uwais"
"Ya Allah"
"Ya Allah"
"Sembuhkan Muhammad Uwais"

Alunan zikir ini yang sering kita lakukan bersama tatkala Abi sendirian bersama kamu. Uwais akan gerakkan tangan, sesekali mulut terkumat kamit bagaikan ikut bersama Abi.
Maafkan Abi, Abi tak kuat lagi untuk menulis warkah ini sayang, sampai jumpa lagi. Kan Uwais dah janji kita akan jumpa lagi?

Salam sayang Abi, Ummi, Along Iman dan Angah Furqan untuk Uwais
“Allahumma yassir wala tu’assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimin.”
“Ya Allah Permudahkanlah Jangan Dipersulitankan dan Kau akhirkanlah dgn Kebaikan.”

"Menulis bukan mencari nama
Hanya cerita tentang rasa"

Abi Iman Furqan Uwais
09102015
25 Zulhijjah 1436

10.09am



Buat kawan kawan yang ingin menghulurkan bantuan untuk Uwais, korang boleh menghubungi ayahnya, 
Mohamad Sayuti di talian 019-4270026, atau menyalurkan bantuan kewangan di atas nama beliau di akaun Maybank, 1621 0650 3620, atau ibu Uwais, Nor Lailina Moha di akaun Maybank, 1640 2590 4498.
- Mummy Ira -

Warkah Abi buat Muhammad Uwais II #Pray4Uwais

Assalamualaikum..


Saya nak kongsi sambungan dari luahan hati Sayuti, yang menulis dan berkongsi cerita tentang anaknya, Muhammad Uwais di Facebooknya  Sayuti Wan Chik.

"Menulis bukan kerana nama
Hanya cerita tentang rasa"
 


Warkah Abi buat Muhammad Uwais II
Assalamualaikum Muhammad Uwais


Uwais,

Hari ini hari ke 16 Uwais lahir. Pagi ni Abi bangun terasa lemah sekali, entah kenapa seluruh tubuh rasa tidak bertenaga. Perasaan bercampur baur, sayu saja hati ini bila teringatkan Uwais. Sesekali terasa sebak yang Abi cuba tahan. Sempat capai handphone dan tengok fb Abi sat, terlalu banyak notification yang tak pernah pun Abi dapat macam tu sebelum ni. Rupanya catatan Abi yang Abi post malam tadi dapat perhatian ramai kawan-kawan Abi dan Ummi. Allahuakbar, tiada ucapan lain melainkan terima kasih, tabarakAllah buat semua yang beri kata semangat dan doa untuk Uwais dan kita sekeluarga. Niat Abi hanya nak berkongsi dan rasa nak lepaskan rasa yang terpendam dalam hati saja, jauh sekali nak cari perhatian sesiapa. Itu buat perasaan Abi bercampur antara sedih, rasa bersyukur, bersemangat dan lemah...semuanya ada masa tu tapi Abi ada sikit rasa kuat bila kawan-kawan Abi bagi semangat melalui komen-komen depa kat fb tu. Alhamdulillah.


Usai solat subuh Abi capai naskah surah Yasin di almari buku dalam rumah nenek. 

"Bismillahirrahmanirrahim"
"Yaa siiin......" (hingga tamat)
Bacaan Abi sesekali tidak lancar, adakala terasa seperti sesuatu yang tersekat ditekak...terhenti seketika. Mungkin sebab cuba menahan perasaan sedih yang sebenarnya semakin tebal dalam diri Abi. Selesai bacaan Abi baring sebelah Angah Furqan yang tengah tidur diruang depan tv dalam rumah nenek. Kalau balik rumah nenek, ruang depan tv lah akan jadi tempat tidur ramai-ramai. Wan, nenek, Along Iman & Angah Furqan semua tidur disitu. Nanti Uwais dah sihat dan balik rumah boleh join tidur ramai-ramai kat situ. Best kalau tidur ramai-ramai macam tu. Dulu masa Abi kecik-kecik selalu tidur macam tu dengan sepupu-sepupu Abi kat rumah Tok Njang (Nenek Abi). Setiap kali Abi baring dan peluk Angah Furqan, rasanya seperti peluk Uwais. Rindu sekali nak peluk sayang Abi ni. Uwais sangat seiras seperti rupa Angah Furqan masa baby dulu. Tapi Uwais encem lagi...hehe jangan bagitau Angah Furqan tau. Dia tu nampak saja kental tapi dalam hati ada taman. Kuat merajuk. Tapi Angah Furqan juga sangat mudah dipujuk. Walau Abi marah macam mana pun, sat ja Abi pujuk la balik. Bila Abi cakap saja kat dia
 
"Furqan...Abi minta maaf nah, tadi Abi marah Furqan"

Dan-dan tu jugak lah dia dah sedu sedan mula lah touching nak nangis.hehe itulah Angah Furqan. Tapi sangat rajin nak tolong itu dan ini tanpa disuruh pun. Uwais ikutlah contoh yang baik tak kiralah siapa pun dia. Abi tertido lepas tu.
Tiba-tiba terjaga bila Ummi gerak Abi, 

"Abang...bangun, kita nak pi pukul berapa ni?" tanya Ummi
"9.30 ka 10 ka kita pi" jawab Abi
"Dah pukul 9 dah ni" kata Ummi
"Hah?!" Abi terkejut terus bangun dan capai tuala nak mandi. Hari ni nak bawa Uwais ke Hospital Pulau Pinang (HPP) jumpa dengan Dr. Sharifah (Pakar Jantung Kanak-kanak di HPP) untuk Echo Scan jantung Uwais.

Along Iman dan Angah Furqan dan bangun lebih awal, depa pun kalut la nak mandi jugak. Lepas mandikan depa dua baru Abi pi mandi.
Sesudah mandi Abi iron baju, Angah Furqan nampak dan mula la keluar 1001 soalan dia
 
"Abi nak pi mana?"
"Abi nak pi tengok adik baby ka?"
"Dak la...Abi tak pi mana pun" jawab Abi
"Ooo" kata Angah Furqan


Pada masa sama nenek dah siap plan nak bawa Angah Furqan dan Along Iman ke kedai beli lauk. Sebenarnya nak larikan depa dua nanti sibuk nak ikut Abi dengan Ummi pi tengok Uwais. Tapi depa tak tau. Angah Furqan tu bab ajak p berjalan memang nombor 1. Laju saja nak ikut. Ucu bawak nenek, Along Iman dan Angah Furqan keluar sementara tu Abi siap-siap dengan Ummi. Perasaan masa tu lemah sekali...Abi cuba lawan untuk kembalikan rasa kuat tapi tak gagal. Selesai Abi dan Ummi bersiap, Abi peluk Ummi dan bagi kata semangat
 
"Apa pun jadi, apa pun keputusan hari ini kita kena sabaq kena redha...Allah tengah uji kita"
Ummi angguk saja...sambung Abi
"Abi sayang Ummi dan anak-anak kita, apa pun kita kena bersatu ya...moga Allah permudahkan urusan kita hari ini"
Tanpa sedar airmata Abi dan Ummi bercucuran tanpa henti. Kami terus bergerak ke kereta kita.

Kami singgah sekejap dikedai basuh kereta tempat Abi selalu basuh kereta tu, sementara menunggu Abi ajak Ummi pi makan dulu. Nenek bekalkan Ummi nasi dan lauk. Ya lah, dalam pantang Ummi bukan boleh makan suka hati saja. Sudah masuk jam 11 pagi masa tu. Selesai Abi dan Ummi makan kereta pun siap dah basuh. Terus Abi gerak nak balik rumah kita ambil M.Cik dan P.Cik. Abi suruh depa tunggu tepi jalan ja sebab nak cepat takut lewat sampai di hospital. Abi ajak M.Cik dan P.Cik teman nak ke HPP. Lepas ambik depa terus kami ke HSB dan parking dekat bahagian kecemasan nak standby nanti nak gerak sama ambulan yang bawa Uwais.


Uwais,
Sampai saja Abi naik ke wad Uwais tapi tak boleh masuk sebab belum waktu melawat. Abi hanya boleh pesan kat guard yang jaga tu saja.
"Cik, saya nak masuk tengok anak saya depa dah siap ka belum nak bawak ke HPP" kata Abi kat guard tu
"Cik tulis nama ibu kat sini (kertas), nanti saya masuk dalam tanya" jawab dia
Guard masuk dalam wad, selang beberapa minit keluar dan bagitau Abi
"Doktor suruh tunggu diluar, sat lagi depa keluaq" kata dia
"Ok terima kasih" jawab Abi
 
Hati berdebar itu saja dapat Abi rasa masa tunggu Uwais keluar sambil Abi baca
“Allahumma yassir wala tu’assir" 
Bila nampak saja Uwais ditolak keluar, Uwais dibawa dalam incubator. Abi semakin gemuruh, Abi sama-sama tolak Uwais sampai ke luar tempat ambulan. Sampai saja diluar tak lama ambulan sampai dan terus Uwais ditolak naik ke dalam ambulan. Sepatutnya kita terus bergerak selepas selesai naik tapi Allah tangguhkan perjalanan kita. Entah apa masalah power pula tak ada dalam ambulan tu. Nurse, MA yang ikut sekali bertungkus lumus selesaikan masalah sampai lah juruteknik mai tengok. Abi minta tukar ambulan lain tapi kata orang yang incharge kat situ ambulan lain sudah penuh. Tak apa lah sabar saja sampai selesai masalah tu. Masa berlalu hampir sejam, jam sudah pukul 1.15pm kita belum gerak. Abi risau, appointment Dr. Sharifah jam 2.30pm. Mana mungkin sampai awal hanya tinggal sejam lebih sikit saja. Tak lama kemudian semua selesai dan kita bergerak terus masuk ke Lebuhraya Utara-Selatan.


Uwais,
Itulah perjalanan yang kedua dalam hidup Abi yang penuh emosi selepas Abi kehilangan mak Abi (Tok Uwais) dulu. Masa tu Abi masih belajar di universiti, bila dapat panggilan telefon dari P.Cik yang Tok dah meninggal terus Abi balik, naik motor masa tu. Sepanjang jalan Abi menangis masa tu. Itu cerita 12 tahun yang lepas. Tapi hari ini sekali lagi Abi lalui tapi situasi yang berbeza.
 
Diawal pemanduan Abi tak mampu nak halang mata Abi daripada "berkaca", Abi kuatkan semangat dengan pasang surah Yasin untuk temani kita sepanjang perjalanan ke HPP. Kata pepatah "Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan ditengah hari". Sungguh, sampai saja dkawasan Sungai Petani hujan turun dengan lebat sekali, "Allah...lambat lagilah kalau macam ni" kata Abi dalam hati. Hujan lebat sampailah kita sampai di HPP. Walaupun jalan sesak Alhamdulillah kita selamat sampai. Paling menghairankan Abi kita hanya lewat 12 minit saja. Selalunya dulu masa Ummi kerja disini Abi ulang alik pun 1jam setengah, tak apa lah dah selamat sampai pun. P.Cik dan M.Cik tolong parkingkan kereta kita dan Abi serta Ummi tunggu Uwais diturunkan daripada ambulan.


Uwais,
Sampai saja di HPP Uwais diturunkan daripada ambulan, mujur ada abang-abang guard tu tolong angkat katil Uwais, berat jugak. Ya lah, incubator tu siap dengan tabung oksigen bagai. Terima kasih abang-abang tolong Uwais, tak sempat Abi nak ucapkan tadi. Sampai saja ditingkat 1, Klinik Kardio Dr. Sharifah Abi daftarkan nama Uwais dan Uwais ditolak masuk dalam bilik doktor. Kata kerani disitu duduk dulu sebab pesakit lain belum selesai lagi. Abi pergi solat Zohor dulu lah sementara tunggu tu. Ummi tak henti-henti mendoakan Uwais dari sebelum bertolak ke HPP lagi Abi tengok. Usai solat Abi jenguk ke bilik doktor, doktor dan ramai doktor lain tengah buat Echo Scan kat Uwais. Abi teringin nak masuk masa tu tapi depa tak panggil lagi tak kan Abi nak masuk pulak. Tak lama lepas tu depa panggil Abi dan Ummi masuk. Berdebarnya rasa hati Allah saja yang tahu. 

Dr. Sharifah panggil
"Ni mak dan ayah dia ya?" tanya doktor
"Ya saya" jawab Abi dan Ummi
"Anak cik ni ada masalah jantung yang kritikal" kata doktor.
 
Abi dah mula rasa mengigil bila dengar doktor cakap macam tu, Ummi nampak tenang tapi dalam hati siap yang tahu

"Sebelum tu kita tengok gambar jantung yang normal supaya senang paham" (sambil doktor tunjukkan di PC dia)
"Jantung kita ada 2 bilik (bahagian) yang dipisahkan dengan dinding dan punya saluran darah masuk ke bilik kiri (darah tanpa oksigen) dan keluar semula ke paru-paru lalu masuk semula ke bilik kanan (darah beroksigen) lalu keluar semula untuk ke seluruh badan" jelas doktor
 
Abi dan Ummi angguk tanda faham

Sambung doktor lagi
"Anak encik, saluran darah dua-dua masuk ke bilik kiri dimana darah tanpa oksigen dan oksigen bercampur, nasib baik ada lubang (yang sepatutnya tiada lubang) diantara dinding bilik kanan dan kiri ni. Lubang ni yang supply darah oksigen dia, tapi masalahnya satu saluran darah ke bahagian bawah badan tidak wujud (sepatutnya ada)"
"Allahurabbi...Allahuakbar..." itu saja dalam hati Abi masa tu dan Abi dah tak dapat nak tahan lagi airmata Abi dari jatuh, Allah saja yang maha mengetahui betapa luluhnya hati ini sayang.
"Masih boleh repair secara teorinya tapi praktikalnya bergantung pada doktor yang akan buat sama ada boleh atau tidak" sambung doktor lagi
"Kita akan refer ke Institut Jantung Negara (IJN)'" kata doktor
"Tapi masih kena tunggu giliran juga sebab ramai pesakit disana, sometimes we loose our patient because of it" tambah beliau
"Innalillahiwainnailaihirajiun beratnya dugaan ni Abi rasa sayang tapi Abi yakin Allah akan bantu Uwais, kita kena sabaq, kena redha...bersangka baik dengan Allah" Abi hanya mampu berkata dalam hati waktu tu
"Terpulang pada u sama ada nak redha saja, ya la dia kecik lagi takut kesian nak operate 2 3 kali atau kita cuba buat juga dan tengok macam mana tapi risikonya masih ada" begitulah lebih kurang kata doktor yang abi ingat lupa tika abi tulis ni. Allahuakbar...tak ada mana-mana ibubapa yang sanggup tengok anak dia sakit sayang, Abi dan Ummi akan usaha untuk Uwais sayang.
"Mungkin u boleh refer juga ke Gleneagles tapi costinglah sebab swasta" sambung doktor
"Kalau refer kesana berapa anggaran kosnya doktor" tanya Abi
"Around 50-80k depend pada diorang lah"
 
Tersentap sat jantung Abi masa tu, mana Abi nak cari modal sebanyak tu tapi tak apa Abi yakin Allah akan tolong Uwais, insyaAllah Abi akan cuba buat apa saja untuk ubatkan Uwais, Uwais sabaq sat nah.

"Diorang ada tabung yang boleh kita minta yang tu kena discuss dengan diorang lah, sementara tu kita refer dulu ke IJN" kata doktor lagi
"Baiklah" jawab Abi dan Ummi


Selesai saja jumpa doktor dan menunggu laporan siap, Abi tak mampu lagi nak tahan airmata Abi bila tengok Uwais. Abi tak kuat sayang....Abi tak kuat bila nampak Uwais dalam incubator tu. 

"Uwais kena kuat, kena sabaq....Abi akan usaha macam mana pun untuk bagi Uwais sihat. Yakin dengan kuasa Allah sayang" pesan Abi untuk Uwais dan Abi yakin Allah akan tolong Uwais
"Kita balik dulu ya sayang, Uwais balik dengan doktor,nurse dan MA ni...janji dengan Abi esok jumpa Abi ya"


Salam sayang Abi, Ummi, Along Iman dan Angah Furqan untuk Uwais

“Allahumma yassir wala tu’assir. Rabbi tammim bilkhoir. Birohmatikaya Arhamarrohimin.” 


“Ya Allah Permudahkanlah Jangan Dipersulitankan dan Kau akhirkanlah dgn Kebaikan.”

Abi Iman Furqan Uwais
07102015
23 Zulhijjah 1436
5.20am


Buat kawan kawan yang ingin menghulurkan bantuan untuk Uwais, korang boleh menghubungi ayahnya, 
Mohamad Sayuti di talian 019-4270026, atau 
menyalurkan bantuan kewangan di atas nama beliau di akaun 
Maybank, 1621 0650 3620, atau
 ibu Uwais, Nor Lailina Moha di akaun Maybank, 1640 2590 4498.