Memaparkan catatan dengan label PANDUAN/CARA MAKAN/PANTANG LARANG VITAMIN. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label PANDUAN/CARA MAKAN/PANTANG LARANG VITAMIN. Papar semua catatan

Rabu, 20 November 2013

Info Vitamin - Panduan, Pantang Larang dan Jadual Cara Makan Vitamin Untuk Berkesan

Banyak persoalan yang sering di tanya sama ada vitamin yang kita makan berkesan ka tak. Dalam entry sebelum ni pun saya ada postkan mengenai info vitamin ni.Meh saya terangkan sekali lagi Panduan, Pantang Larang n Cara makan  vitamin ni sekali lagi.


Ramai yang bertanyakan saya, bagaimana dan bila masa terbaik untuk pengambilan suplemen mereka. Sebabnya setengah orang ambil banyak jenis vitamin untuk dimakan. Kalau boleh, saya mencadangkan pengambilan suplemen adalah pada waktu malam. 


Kerana secara teorinya, vitamin2 ini akan mudah diserap oleh badan semasa tubuh kita dalam keadaan rehat. Jadi masa tidurlah masa yang terbaik kan? Tapi tak semua orang yang sempat untuk mengambil vitamin sekaligus sebelum tidur.

Jadi, sebagai panduan kepada anda semua, terutamanya yang baru atau pertama kali mengambil supplemen, berikut adalah cara dan jadual pengambilan supplemen Shaklee secara umum yang boleh dijadikan panduan.

Jadual pengambilan vitamin secara umum

  • Sebelum sarapan : ESP, Meal Shake, Performance Drink, Cinch 
  • Selepas sarapan : Vitalea, B-complex, Vitamin C, AJHT, Omega Guard

  • Antara sarapan dan makan tengahari : ESP, Cinch, Meal Shake 

  • Selepas makan tengahari : Zinc, Alfalfa, Lecithin, CarotoMax, Garlic 

  • Antara makan tengahari dan makan malam : ESP, Cinch, Meal Shak

  • Selepas makan malam : Lecithin, GLA, Alfalfa, Nutriferon, DTX, Peppermint Ginger Plus 

  • Sebelum tidur : OsteMatrix, Vitamin E, Vivix, Collagen Powder, Herblax (weekend)






Waktu
Cadangan Pengambilan
Pagi
 B Complex dan Vitalea untuk memberi kesegaran dan ‘mood’ yang baik.
Minum Pagi
 ESP
Tengah Hari
 Vitamin C dan Alfalfa
Minum Petang
  ESP
Makan Malam
Lecithin/Kalsium/Vitamin E
Supplement
Cadangan Pengambilan
Zinc
Seminggu dua kali kecuali mereka yang ada masalah rambut yang serius.
Nutriferon
Seminggu sepeket setiap hari (Kecuali waktu sakit).
Meal shake
Boleh dibancuh dengan ESP dan PD jika ada.
Alfalfa
Ambil ikut kesesuaian.Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama ESP.



Antara perkara yang perlu dielakkan semasa mengambil vitamin



Panduan dan tips pengambilan vitamin
  • Pastikan pengambilan air masak sekurang-kurangnya 3 liter sehari
  • Vitamin larut air (B-complex dan Vitamin C) : Seelok-eloknya diambil dengan segelas air untuk penyerapan yang efektif dan elakkan diambil bersama-sama makanan berlemak/berminyak.
  • Vitamin larut lemak (A, D,E K) : Diambil selepas mengambil makanan berlemak / berminyak kerana vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan.
  • OsteMatrix @ Calcium : Diambil bersama produk tenusu seperti susu. 
  • Ambil vitamin mengikut kadar yang dicadangkan dan secara konsisten setiap hari 
  • Jangan ambil vitamin lebih dari kadar yang dicadangkan kerana vitamin yang berlebihan boleh bertukar menjadi toksin
  • Antara vitamin yang tidak disarankan semasa mengandung ialah Vitamin E, GLA Complex, Alfafa, Vivix dan Cinch Shake
  • LECITHIN : Diambil bersama2 vitamin larut lemak lain.
  •  

Jadi, untuk menyenangkan jadual kita, kita cuma perlu alert kepada beberapa rules. Ikut je rules ni, insya Allah berkesan. cuma jadual cara pengambilan ni boleh diubah mengikut kehendak anda.
Jadi, selepas anda membeli sebarang supplemen, pastikan anda mendapat penerangan dari pengedar anda , agar pengambilan vitamin ini memberi kesan yang baik kepada anda.



Konsultasi secara EKSKLUSIF & hubungi saya untuk dapatkan HARGA ISTIMEWA   khas untuk anda.
Berminat nak cuba @ Nak order vitamin Shaklee dengan saya ? info..produk menarik..harga menarik yang sememangnya berbaloi..cod Area Alor Setar, Jitra, k/nerang, Pendang dan sekitar dengannya..by pos utk seluruh negeri..bolehlah hubungi :


Zahirah Dzahir / ID NO 941273 / 013-3240344 ( SMS/WHATSAPP)
ieradzahir@yahoo.com | Mummy Iera Vitta Shoppe

 * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos,merawat, menyembuh sebrang penyakit. ia hanyalah makanan tambahan untuk kesihatan.Pembaca yang mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar perubatan.
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration