Memaparkan catatan dengan label Jom Makan. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Jom Makan. Papar semua catatan

Jumaat, 27 Januari 2017

Kuih Cara Berlauk Homemade

Assalamualaikum..

Haa..Saya nak story palk tentang salah 1 kuih favourite saya..Kuih Cara..yang ni mesti korang pernah makan. Ada yang rajin buat sendiri, ada juga yang beli. Kadang2 pasar malam or pasar pagi/tani or gerai makan pagi ada jual kuih ni..Ikutkan nak buat tu mudah ja. Kalau sorang ja nak makan tak berbaloi plak nak buat..kalau ramai..memang berbaloi. Tapi atas org jugak..kalau rajin n teringin nak makan.. untuk sorang makan pun dia akan sanggup buat.

Ni la homemade kuih cara.. Saya agak2 ja nak buh banyak mana..tepung gandum, santan 
( guna susu lemak rendah pun boleh ), garam, telur, kalau lembut tambah tepung..kalau keras sikit tambah air. Daun pandan yg dimesin, tapis untuk kuih cara tu kaler hijau.  Tak pun nak tukar kaler macam kaler kuning ka, boleh guna Safron Yellow Colour Powder.

Untuk inti pun buat simpel ja

tumis bawang putih dan bawang besar ,daging potong halus, cabai besar..
yg dah diblend..garam/gula..masak hingga kering dan biar sejuk sikit

mesin daun pandan..tapis dulu untuk dapatkan air kaler hijau..

Safron Yellow Colour Powder


 hasil blend semua bahan 






panaskan dulu loyang ni..buh planta sikit dalam setiap lubang. 
Tuang tepung tu agak2 penuh.. 
buh inti..nak bagi cepat masak tutup loyang tu.


Dah siap dan boleh makan.

Kadang2 Saya tak guna loyang kuih cara tapi guna cupcake maker..sebabnya malas nak guna dapur gas. Tapi ikut orang jugak la..ada yang lebih suka kuih acuan loyang tu.




Ikut orang jugak nak buat kuih cara manis ( gula ) or berlauk..ikut selera masing-masing.

- Mummy Ira -

Selasa, 10 Januari 2017

Jom Makan Nasi Lemak Royale ( Jalil ) Alor Setar


Assalamualaikum..

Kita cerita pasai makan..makan apa..makan nasi..nasi apa..Nasi Lemak Royale laa. Rasanya macam banyak pula cawangan nasi lemak royale ni. Yang terbaru, Nasi Lemak Royale  ( Jalil ) Alor Setar..bertempat di jalan Lebuhraya Sultan Abdul Halim. Rasanya tak sampai 6 bulan lagi depa beroperasi. Kira baru lagi la.


Saja la pi makan nak tengok apa yang sedapnya. Menu yang sama juga, macam nasi royale yang lain. Yang special sikit ayam goreng panas2 kat situ. Apa yang Saya boleh kata, memang sedap..rasa macam yang asal balik. Kira lepas ni, sini pula nasi royale yang akan kami selalu mai. Selain dari nasi royale, ada juga menu yang lain..macam satay. Ada lagi menu yang lain Cuma masa Saya pi ada satay je la. Nak parking pun senang..kawasan parking disediakan. Kiranya tak payah berebut..masuk parking turun makan ja.


Macam biasa la kan..nak tau sedap ka tak. Kena pi makan. Selera kita memasing..mana sama..ada yang kata sedap, ada yang kata tak. Tapi bagi Saya memang sedap laa..sebabnya jiwa ni dah sebati dengan Nasi Lemak Royale..chewahhh..




- Mummy Ira -

Rabu, 9 November 2016

Jalan Jalan cari Makan Food Truck Raja Gulai

Assalamualaikum..

Dah berapa kali ulang mai makan kat sini tapi tak berkesempatan update dalam blog. Ok, kadang2 ni seronok juga sekali sekala jalan jalan cari makan. Kali ni Saya singgah makan dekat Raja Gulai Food Truck. Dok lalu banyak kali dah..dok tengok tapi tak singgah pun. Ni dah lalu saja singgah nak tengok apa menu yang sedap kat sini. 

 Tempahan makan jugak diterima..jadi sesapa yang nak buat makan2 ka..
nak tempah boleh contact depa

Nampak macam biasa ja Food Truck ni tapi ramai yang singgah mai makan. Bertempat di hujung corner sederet rumah kedai seberang kilang Continental ( Syme Tyres ). Kalau turun dari titi Ampang Jajar, ikut traffic light kanan..masuk kiri rumah kedai. Kalau dari Mergong, ikut traffic light kiri. 

Seawal 9 pagi dah ada. Kadang2 lambat sikit..maklumlah mai dari Jitra. Kiranya kita kena pi cepat sebabnya kalau lambat tempat duduk tak dak..tempat dok makan terhad. Kalau lambat alamatnya kena tunggu turn nak dok makan tak pun share meja dengan orang lain. Kalau tak salah Saya Food Truck ni habis berniaga ikut lauk tu ada ka tak lagi..kalau dah habis, tutup. Hari Jumaat & Sabtu cuti..
 
Menu tu tak la banyak sangat tapi menu utama mesti la gulai dah nama pun Raja Gulai.,Gulai Ayam Kampung..Gulai Itik..Gulai Ikan Isi..Nasi Putih, Ayam Masak Kicap. Menu tambahan macam masak Cabai Sotong, Telur Rebus masak merah kot ( saya pun tak pasti ) Sayur Kobis, Telur Rebus, Dalca kambing ( hari Khamis ) tapi menu2 ni ada tak tentu hari. Kalau ada makan mesti ada ayaq minum ..ya ayaq pun ada.

 Gulai Ayam Kampung
 Gulai Ikan
 Gulai Itik
 Ayam masak kicap
Menu2 lain tau kot menu apa

 sekali ayaq minum RM 16

Favourite Saya mesti la Gulai Itik. Sedap jugak itik ni. Makan pula panas2 memang sedap.  Macam harga pula..ayam kampng & itik besar..kira rm 6..harga yang lain Saya tak pasti. Saya rasa tak la mahal sangat..harga tu berbaloi dengan besar seketul ayam kampung & itik. Ramai yang kata murah..makan pun puas hati.

Macam biasa la..nak tau sedap ka tak..kena pi makan sendiri. Takut pulak satgi Saya kata sedap..ada pula yg kata tak sedap. Senang pi rasa n makan sendiri..☺☺☺



- Mummy Ira -

Jalan Jalan Cari Makan.. Mee Tulang Sedap

Assalamualaikum..

Ramai kawan2 Saya bagitau Mee Tulang kat Ukir Mall, Alor Setar sedap. Tak puas hati Saya singgah pi cari kat mana kedai Mee Tulang ni. Nak cari tak susah, pergi kat Ukir Mall ( lokasi Pekan Rabu sekarang ) naik escalator ke tingkat 1, kedai dia belah kanan. Maybe ramai yang tak sangka situ ada kedai makan, kalau tak tengok dan cari betui2, memang tak jumpa.


Masa Saya pi pun dah petang, Saya rush sikit sebab nak ke tempat lain lagi..so tak sempat nak explore apa lagi yang ada kat situ. Cuma Saya sempat snap menu makan apa yang ada kat situ. Ada Mee Tulang, Nasi Lemak, Kerabu Maggi, Air Botol & Sirap Limau. Harga pun ok la..padan dengan menu.


Tujuan pi nak makan Mee Tulang so oder menu tu je la..minum Sirap Limau.. Memang sedap, mee, kuah cukup rasa, tulang lembut..kira memang puas makan. Ayaq minum pun sedap. Kira boleh la mai makan lagi. 


Ok..alamat kedai:
No FL 17, Tingkat 1, Bangunan Ukir Mall ( pekan rabu ), Jalan Sultan Badlishah, 05000 Alor Setar, Kedah.

Waktu berniaga : 12:00 tengahari - 6:00 petang 

No Contact :  018-637 2700 / 019-577 2700

Jumaat & Sabtu : TUTUP / CUTI
Info lanjut cer tengok kat fb depa Mee Tulang Tingkat 1
- Mummy Ira -