Memaparkan catatan dengan label Cerita Saya. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Cerita Saya. Papar semua catatan

Jumaat, 1 September 2017

Pokok Buah Mahkota Dewa Yang Masih Bertahan

Assalamualaikum..

Hai semua...entry sebelum2 ni ada Mummy story tentang buah mahkota dewa. Rasanya dah dekat 3 tahun lebih pokok mahkota dewa ni masih bertahan dan masih mengeluarkan hasilnya, buah mahkota dewa. Ahamdulillah..dari awalnya ingatkan pokok ni susah nak hidup..sekali dia berbuah..tak berhenti la pulak. Kadang2 bila dah terlalu banyak berbuah tak dan nak potong terpaksa sedekah orang yang memang guna hasil dari buah mahkota dewa ni.



Selalunya ada yang kutip buah ni bila buah ni dah masak merah, tapi My Mom kata tak payah tunggu..kutip ja hijau nak kemerahan pun..terus petik, hiris n jemur bagi kering.






Kena jemur bagi kering elok betui Kkalau tak kering betui dok dalam keadaan lembap, buah ni boleh rosak, jadi berkulat. Bila dah kering boleh simpan dalam mana2 bekas kering. 

Ikutkan banyak khasiat buah mahkota dewa. Macam My Mom minum untuk kencing manis. Kaler air ni macam air teh ja. Cara nak sediakannya ada rendam buah mahkota dewa ni dengan air panas ( jgn ambik banyak sangat )tak pun rebus. lepas tu minum. 



- Mummy Ira -

Selasa, 29 Ogos 2017

Kerang..Apa Namanya..

Assalamualaikum..

Confirm korang pernah makan kerang..termasuk la Mummy. Kerang memang sedap makan saja tak pun campur dengan masakan yang sesuai dengan dia. Semua tau bentuk rupa kerang. Kalau ada yang tak kenai kerang tu pelik jugak la kan.

Tapikan ada 1 jenis kerang yang Mummy tak besa tengok dan tak pernah makan. Dok survey cari dan tanya orang lain tapi ramai juga yang tak tau nama dia dan tak pernah tengok tak pernah makan. Ada skali tu masa bulan 4 lepas..fenomena kerang & lala murah di Jeti Kuala Sala, Yan yang di jual dengan harga RM 2 sekilo..murah sangat2. Sampai viral kerang ni. 


Cik Husband beli dari kawan dia. Tak tau pula kerang jenis ni..ingatkan kerang biasa. Besar tak seperti kerang biasa. Kulit tu macam ada bulu sikit.Bila rebus dah masak, kulit terbuka terkeluar ekor kerang ni. Memang terkejut jugak la, ni 1st time tengok kerang ni. Takkan nak buang dah rezeki kita cuba makan. Rasa kerang ni ok ja manis..sedap la jugak. Cuma ada yang kata tak lalu pasai rupa bentuk kerang tu ja. Tak rasa tak tahu rasanya. 



Kerabu kerang

Cik Husband pone kawan dia tanya..kawan dia kata  Kerang Laut ada yang kata Kerang Tanduk ada yang kata Kerang Berekor. Rasanya masing2 pun tak tau nama..pakat bagi nama untuk kerang tu.

Apa pun kejadian kerang tu..Maha suci Allah, pelbagai ciptaan Nya.


- Mummy Ira -

Ahad, 27 Ogos 2017

Kenduri Kahwin Di Kampung Dengan Nasi Apollo

Assalamualaikum

Salam semua..lama sangat Mummy tak bersiaran. Bukan tak mau bersiaran tapi ada masalah dengan komputer. Makanya terpaksa la stop sat dari menulis. Ikutkan banyak sangat story yang Mummy nak kongsi tapi tak macam tu la jadinya..semuanya salah komputer (komputer jugfa yg salah )..hehehe

Ok..dah macam banyak sangat story yang Mummy nak kongsi..kita mula dengan cerita kenduri kahwin kezen Mummy yang berbulan lepas. Tapi bukan nak cerita pasai pengantin, nak cerita pasai Nasi Apollo.

Korang pernah dengar tak Nasi Apollo..bukan Apollo yang pi angkasa tu. Ni nasi Appolo yang kita akan jumpa kerapnya masa musim kenduri. Selalunya kita boleh jumpa kat kawasan kampung sebabnya kampung masing lagi amalkan "pakat' tradisi kenduri tolong ramai2.


Digunakan untuk mengukus nasi dalam kuantiti yang banyak dalam satu masa. Rasanya yang boleh dapat nama apollo tu sebabnya bentuk tu lebih kurang macam kapal angkasa apollo (agaknya la )


Nasi akan diisi dalam talam dan disusun dalam bekas macam rak tingkat. Ikut rak tu boleh letak banyak mana. Dah habis susun elok2 masukkan sikit air ke dalam setiap talam tu. Depa kata nak bagi nasi tu cepat masak.



Bila dah cantik susun talam tu atas rak dan akan ditudung dengan tudung apollo tu untuk diwap/kukuskan.


Bekas tu akan dililit keliling dia dengan kain untuk menahan wap dari keluar. Ha..masak nasi apollo ni bukan guna dapur gas ya..guna kayu api ja. tak tau kalau ada yang guna gas


Tak pasti pula berapa lama masak nasi apollo ni. sapa yag masak ni kira tau la bajet masa, masak ka tak nasi tu. Dah masak macam biasa laa..angkat bawak keluar setiap talam tu..tuang masuk dalam bekas besar.

Kejadian nasi bila kita wap/kukus ni memang cantik. Nasi dia akan seroi/serin 1 1..kiranya tak macam kita masak nasi macam biasa dia lembut n kalau cedok tu berketul2. Tapi..masak nasi guna cara apa sekalipun..kena tahu cara masak juga..silap masak nasi tu boleh lembik..keras..tak pun mentah. Betul tak...



- Mummy Ira -

Selasa, 30 Mei 2017

Homemade Roti Jala - Boleh Makan Sampai Kenyang

Assalamualaikum

Minggu ni minggu masak lagi..kira menu homemade..dah tak tau nak masak apa, buat roti jala semua makan. Untuk bekal adik kat wad KMC sama. Roti jala ni makan cicah dengan gulai daging + ubi..perghh..sedap..

Nak buat ni senang ja, tepung gandum, telor, kunyit bagi kuning sikit, garam sikit bgi ada rasa. Lepaih tu blend je la bgi halus, kalau tak halus nnti beketoi plak n telekat dalam acuan dia. Dah abes blend get ready untuk men-jala-kan adunan tu..cam gambar kat bawah ni..

ni adunan yg dah di blend

 ni acuan roti jala

 ni cara nak men-jala-kan adunan tadi..ikut suka nak 
buat putaran camna pun..

 biar sat tunggu masak..bru angkat..

dah masak, angkat lipat ka gulung ka..ikut citarasa..

ni yang dah siap

gulai daging + ubi

tadaa..dah siap..boleh la makan..

ikutkan menu ni senang ja..dah masa tu lapang..teringin nak makan..buat jaa..klau beli pun takut tak sedap..buat sendiri boleh makan puas2 dan konpom sedap.. ;-)

- Mummy Ira -

Khamis, 26 Januari 2017

Bercuti di Salak Denai, Singgah Makan Mee Udang Ombak Lara

Assalamualaikum

Baru-baru ni Saya dan family sebelah Cik Husband sempat bercuti di chalet Salak Denai, Yan. Ni percutian kali 3 Saya ke situ. 
Kali pertama pi tahun 2012, kembar baby lagi dok kat chalet Siti Fatimah
Kali ke 2 tahun 2014, kembar besar sikitt kami dok kat chalet Siti Aminah
Kali ni pi dok kat chalet Siti Saffiyah.


Ikutkan area tu ada lagi chalet macam Salak Denai ni. Mungkin dah selalu ke sini. Kami pilih yang ni. Macam biasa la, kena booking awai..kalau tak penuh. Ikut plan kami semua pi tidur semalam kat sana tapi Cik Husband pulak ada kerja. Makanya family yang lain tidur kat sana, kami pi ja keesokkan harinya. Kira pi pagi balik petang la.

Ok jugak dok kat chalet Siti Saffiyah ni. Kalau ada yang tau konsep chalet ni 1 rumah 1 kolam..tapi ada jugak chalet yg 2 kolam..1 kolam kanak2 dan 1 kolam dewasa.  Macam chalet yang kami dok ni.. setengah hari 200..kalau 1 hari 1mlm 300..dengan harga tu..ada 2 bilik aircond..1 bilik kosong..2 katil queen size..3 tilam single tambahan..3 bilik air ( 2 dalam bilik, 1 kat luar)..dapoq masak..peti ais..cerek letrik..tv..tempat bbq..kolam kanak2 & dewasa. Kira berbaloi dengan harga dia.








Saya pi 1 hari pun kira kira selesa la jugak..cuma yang kena jaga2 sikit tu kalau kita bawak budak kecik tu kena perati sama la..dah ada kolam jangan ralit. Bawak la siap2 barang yang kita nak bawak..macam perkakas masak rice cooker ka, arang untuk bbq, pinggan mangkuk gelas pakai buang senang, ikut la nak bawak apa pun. Saya siap bawak mop cuma terlupa bawak penyapu tolak ayaq tu. Bukan apa..meja makan tu dekat dengan kolam..pakat naik turun kan dah basah lantai..takkan nak bagi basah lantai tu.  Tolak la ayaq sekali sekala. Tapi ikut la..kalau nak bawak..bawak.. tak nak sudah.  Balik pun kat pukul 5 dah..sebabnya check out pun pukul 5.







Dalam otw balik tu kami singgah pi makan mee udang. Kalau tengok dalam fb ni..rasanya Yan glamer dengan mee udang tapi selama Saya yang dok dekat dengan Yan ni..tak pernah sekali pun pi makan mee udang. Ni dah BIL ajak singgah..pi ja lah nak rasa sedap ke tak. Kami singgah kat ‘Ombak Lara Mee Udang, Kuala Dulang Kechil’. Tepi laut tempat nelayan turun ke laut. Tudia nama kedai pun dah sedap. Rasanya ada banyak menu kat situ, tapi tujuan tu nak pi makan mee udang, oder menu tu. Macam Haziq oder nasi goreng udang. Apa yang specialnya..yang specialnya menu tu ada udang banyak, besar, manis dan fresh. Sedap jugak. Kira berbaloi la makan kat situ.







Ok..Saya pun tak tau nak cerita apa dah..yang tu ja la kot. Kalau ada yang nak tau info pasai chalet Salak Denai & Mee Udang ni boleh terus cari kat facebook naa..babai..

- Mummy Ira -

Sabtu, 15 Oktober 2016

Sedap..Sedap Telur Masin / Telur Itik

Assalamualaikum..

Salah 1 makanan favourite Saya ialah telur masin @ telur itik. Kebetulan pula  mak mertuaku suruh pi ambik kat rumah dia..rezeki di petang hari. Sedap telur masin @ telur itik ni..rasanya ramai jugak kot yang suka makan telur masin @ telur itik. Apa beza antara 2 telur ni.  Ada yang kata telur masin ada yang kata telur itik. Yang betuinya tak dak beza pun . Telur yang sama cuma nama ja yang berbeza. Cuma telur masin ni masin sikit sebabnya masih bersalut dengan arang hitam tu. Telur itik kurang masin sebabnya dah dibuang salut hitam tu. Kalau kat tempat Saya, pi beli kat pasar pun..kena bagitau nak telur itik ka telur masin. 

 Telur masin

 Telur Itik

Sebelum makan telur masin ni, kita kena buang dulu salut hitam ni..basuh bersih2. Cara masak tu ikut kita. Nak rebus boleh, nak buat masak lemak boleh, nak buat masak pedas pun boleh.  
Kalau yelur ni kita rebus,  cara nak makan dia.. kita belah 2. Ikut la kita nak korek keluar isi telur masin tu pun boleh, guna sudu..nak biar isi telur dalam tu pun boleh. Kalau kita buat masakan yang berkuah..kita pecahkan, buh ja dalam periuk tu.

 Telur masin/Itik rebus

Masak Lemak

Dah masak..tunggu apa lagi..makan laaa.  Sedap wehh..makan dengan nasik panas2 ..sedap baq hanggg..

- Mummy Ira -

Ahad, 11 September 2016

Jalan Jalan..Main Main di Kizsports & Gym MainPlace

Assalamualaikum..

Kalau saya mai jalan rumah My sis..salah 1 tempat yang memang wajib kami pi adalah  Kizsports & Gym MainPlace kat USJ1, bawak budak2 pi main kat situ. Best la jugak sebab orang tak ramai..tak jauh dari Kelana Jaya..parent boleh rehat tunggu anak2 sampai habis. Ada pekerja situ akan tengok n pantau anak2 kita main. Kira safety first. Bayar tiket masuk untuk anak2 yang nak main, main ja lama mana pun. Tapi Saya tak pasti pulak harga tiket tu. Kalau tak salah saya kalau non member RM 30 lebih untuk member tak pasti. Apa pun anak2 kita boleh main puas2..yang penting depa happy n puas hati..

* eh..tetiba jumpa dengan Diana Danielle dgn Muhammad & Nur Auroara..






- Mummy Ira -