Memaparkan catatan dengan label AIDILFITRI & AIDILADHA. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label AIDILFITRI & AIDILADHA. Papar semua catatan

Ahad, 26 Julai 2015

Meriah Musim Buah Di Hari Raya

Assalamualaikum..

Bulan posa n raya kali ni..kena plak musim buah durian n rambutan. Jenuh makan buah. Sebabnya bulan posa, mana nak sempat makan buah. Tunggu malam la pulak..tu pun kalau boleh makan lagi..kalau kenyang pakai tak makan la buah tu.

Yang bestnya jalan jalan raya kali ni..pakat kurang makan kuih. Semua balun makan buah. Kena plak kalau tuan rumah tu ada dusun..lagi sedap makan laaa. Macam pak sedara Saya ada dusun buah durian n buah rambutan pun belakang rumah jaa..so jadi pesta makan buah je laa. Orang pi beraya semua di jamu buah. 

Tapi musim buah durian pun dah nak abes..rambutan tu ada la lagi. Tapi ada lagi la orang dok jual buah2 ni. Tak pa sekurang kurangnya dah puas makan buah durian n rambutan. Lepaih ni pakat perabih plak kuih raya..dah asyik makan buah jaa..kuih tak makan punnn..

 seronok memasing dapat makan buah

- Mummy Ira -

Ahad, 19 Julai 2015

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1436H/2015 Dari Saya..Zahirah Dzahir Dan Sekeluarga

Assalamualaikum..


Ramadhan dah berlalu..masuk la pula bulan Syawal. Rasanya tak terlambat Saya nak ucapkan Selamat Hari Raya. Buat pembaca blog dan rakan rakan  walaupun ada yang tidak pernah bersua muka. Saya susun 10 jari memohon kemaafan andai ada 
perbuatan, percakapan, penulisan yang tidak menyenangkan hati semua..



Ampun dan maaf dipinta.Semoga bergembira dan dapat bersama sama kaum 
keluarga yang tercinta di hari yang mulia ni..

Selamat Hari Raya Aidilfitri,Maaf Zahir dan Batin.
Salam ingatan ikhlas dari
www.iramummysikembar.blogspot.com/
Zahirah Dzahir dan sekeluarga

- Mummy Ira -

Isnin, 6 Oktober 2014

Kenduri Korban di Kampung

Assalamualaikum

Hari ni raya haji yang ke 2..My Mom ada la buat korban sikit dekat kampung..buat korban untuk kembar Hazin dan Hadif n anak sedara Zulaikha dan Humaira..sesi gotong royong sedara mara..kira kenduri adik beradik n panggei jiran dekat2 tu ja..Nasib baik cuaca pun cerah elok klau hujan cam semalam klam kabut jgak la..
Sembelih dan lapah lembu..besiang dan masak semua buat di situ..

Siap masak pun dah tengahhari..ready untuk makan je la..buat menu pun tak banyak..hanya gulai daging, goreng kunyit, daging bakar n ayaq asam..

ni pic masa korban tadi..



Siti Humaira..Muhammad Hadif Zafry..Muhammad Hazim Zikry..
Aisyah Zuhairah dan Siti Zulaikha

- Mummy Ira -

Jumaat, 1 Ogos 2014

BerGembira Kami Sekeluarga Di Hari Raya Aidilfitri 2014

Assalamualaikum..

Hari ni saya nak cerita tentang kisah raya tahun ni.Raya setiap tahun macam biasa. Tak balik kemana pun..dah dok Alor Setar..husband pun orang Alor Setar jgak..so x payah nak berebut bagai nak raya mana.

Pepagi cam biasa akn tolong my mom masak dulu..dah abes masak baru bersiap2 pakai baju raya. Macam biasa mesti la bermaafan n bergambar tapi nak bergambar pun ssah dengan bebudak kembar ni..x mau dok diam..lat jadi jga..


setelah berhempas pulas nak bergambar..
ank2 tema hijau..tpi husband ja lari tema.. 

gambar hero2 saya...Hazim, Haziq n Hadif

kejap je la..pakai songkok..tapi kali ni bertahan 1 hari dgn baju melayu..

 dengen Aisyah, kezen yg dok Alor Setar jgak

ni nak pi jalan beraya..baju moden plak..anak2 tetap boria..

 wit my sis n anak sedara yang lain

haa.. yang ni anak2 saya dan anak sedara saya..yg ni je la..tak ramai pun..

 malam menjelang tiba..yang ni yang best..perang mercun

 untuk bebudak kecik main pop pop jaaa


Btw..Di sini saya ingin mengucapkan  SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR & BATIN kepada pmbaca blog Ira Mummy Si Kembar, semua rakan2 blogger dan sesiapa sahaja yg mengenali diri ini. Walaupun kita semua tak pernah berjumpa dan bertemu di dunia blogger sahaja, tetapi saya berharap semoga persahabatan kita berkekalan sampai bila2. Dan buat pembaca blog saya sudi2kan terus ikuti blog saya k..

Wassalam.. 

Salam Aidilfitri dari saya Ira Mummy Si Kembar..

Khamis, 31 Julai 2014

Makan Makan Di hari Raya Aidilfitri 2014

Assalamualaikum..


SELAMAT hARI RAYA..Ok..hari raya 1 mesti la buat makan..awai pagi dah bangun tolong my mom masak. Bz sikit la dari pagi dan x sempat nak jalan ke mana pun..Menu untuk hari raya..sudah semestinya Nasi Beriani Ayam. Tak buat banyak menu sangat, 4 jenis menu ja. Khas untuk tetamu, sedara n kawan2 yang datang beraya..


 Nasi Beriani Ayam

 Lebih kurang cam Ayam Masak merah tapi kami panggei Ayam Golek. Masak sekoq2
 ayam kampung

Gulai Daging pangkal lidah lembu

 Yang ni yang sedap..ayaq asam makan dengan nasi

Thanks kwn2 yang sudi mai beraya

Ok..smpi sini..Wassalam..
- Mummy Ira -

Jumaat, 23 Ogos 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, sekali lagi dapat merasai kehadiran syawal bersama keluarga tersayang. Kejap ja masa berlalu..bulan ramadhana dah abes masuk la bulan Syawal . Raya kali ni mcam biasa..sama jugak cam thn lepas..semua persediaan bnyk untuk anak2..tpi x banyak berjalan coz petang raya pertama tu husband kena keja..so..beraya ja kat rumah dgn anak2.. joml ayan gambar raya yg x seberapa ni..x dan nak snap bebnyak..

Tak terlambat lgi rasanya saya nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI UNTUK SEMUA..




nak bergambaq ni pun klam kabut..si kembar buat perangai..Hazim n Hadif boria sama baju dgn abg Haziq



songkok yang haanya bertahan 5 minit



sempat jugak pi beraya rumah sedara



aktiviti before raya balut ketupat



siap....



nasi impit segera



semangat si suami pi beli lemang..lambat pun tak pa..janji dapat


- mummy ira-