Ahad, 16 Oktober 2016

Makanlah Ubat Apa Pun..Pantau Tetap Kena Pantau..

Assalamualaikum..
 
pic fb Khairul Faizie Mohammad Kamar

Tak kesah la korang nak makan ubat herba buatan orang kampong ke, nak makan ubat singseh cina ke, nak makan produk terlajak laris ke, nak makan produk Dr Vida tak bayar GST ke, nak makan sumbu badak ke....yang penting, tolong..tolong pantau secara berkala bacaan blood pressure ( BP) & gula. Baru tau ubat ubat tu mustajab atau sebaliknya.

Kes yg tipikal, macam kes semalam. Seorang wanita 39 tahun dah 4-5 tahun ada diabetes & hypertension. Sebelum ni ambik ubat di Klinik Kesihatan gomen ( KK). Entah apa yg merasuk dia, tetiba decided tak mau dah makan ubat ubat KK. So dia beli lah produk yang menjanjikan bulan & bintang. Selama 10 bulan makan produk ni, dan sebab selama 10 bulan stop ubat KK dia rasa OK aja, dia langsung tak pantau BP & gula, Tau tau kelmarin rasa nak pitam. 

Bila check:
- Gula 20.4 mmo/L
- BP 182/ 98


Lagi best, ubat ubat KK yang dia ada sebelum ni, semua dia dah buang sejak beli produk tu. Tolonglah. Kalau dah tak nak sangat ubat KK tu, pi la pulangkan balik kat KK. Ramai lagi rakyat Malaysia yg sangat sangat memerlukan ubat. Korang pun tahu kan bajet utk sektor kesihatan banyak kena potong,tak caya cuba tanya doktor2 keja kat KK & spital Gomen.

Kalau ikutkan bisikan setan, memang aku tak payah buang masa step by step ajar dia slow slow pola pemakanan seimbang,makan 5-6 kali sehari. Kalau nak ikut malas, memang malas aku nak buang masa berceramah pasal komplikasi tak jaga BP & gula. Kalau ikut geram, memang lantak lah kau tak nak makan ubat KK, aku pedulik apa. Kalau ikutkan malas & menyampah, aku tak tulis post ini. TAPI AKU ADA TANGGUNGJAWAB, ilmu yang tuhan pinjamkan ni aku kena sebarkan. Korang nak buat derk, korang nak cerca, terpulang.

Ingat ni :

1- Ubat utk penyakit kronik macam diabetes & Hypertension, tak akan buat buah pinggang korang jahanam. Buah pinggang rosak sebab gula / BP tak terkawal secara kronik. Ubat dlm kategori pain killer macam Ponstan / Voltaren /Brufen...ni semua yg boleh merosakkan buah pinggang, itu pun kalau korang makan hari hari macam makan gula gula.

2- Sebenarnya, kalau pun produk2 yang korang lebih percaya tu,berjaya kawal bacaan BP & gula, tolong check fungsi buah pinggang & hati. Korang tak tau entah apa benda dia guna nak hasilkan ubat tu. Produk2 laku keras kat FB & IG tu semua bukan ada randomized control trials...korang cuma teruja baca testimoni pesakit aja...Tu pun banyak testimoni menipu..kahkahkah.

3- Kalau dah degil sangat tak mau percaya ubat doktor, esok esok kalau dah nazak segala organ dalam badan dah rosak, tolong jangan pi jumpa doktor kat hospital utk dapat rawatan.Nanti bila doktor gagal rawat ( sebab dah rosak teruk akibat ambik produk2 selama bertahun tahun), korang tangkap video/gambar,dan buat cerita palsu, viralkan dan tag kat Siakapkeli /Oh!Media/The Vocket..bla bla bla. Korang kata doktor silap / tak buat kerja. Dan the new generation yang malas membaca ilmu sebenar pun akan terpedaya dgn dakyah korang.Then the viscous cycles continues ..

fb Khairul Faizie Mohammad Kamar

Sabtu, 15 Oktober 2016

Sedap..Sedap Telur Masin / Telur Itik

Assalamualaikum..

Salah 1 makanan favourite Saya ialah telur masin @ telur itik. Kebetulan pula  mak mertuaku suruh pi ambik kat rumah dia..rezeki di petang hari. Sedap telur masin @ telur itik ni..rasanya ramai jugak kot yang suka makan telur masin @ telur itik. Apa beza antara 2 telur ni.  Ada yang kata telur masin ada yang kata telur itik. Yang betuinya tak dak beza pun . Telur yang sama cuma nama ja yang berbeza. Cuma telur masin ni masin sikit sebabnya masih bersalut dengan arang hitam tu. Telur itik kurang masin sebabnya dah dibuang salut hitam tu. Kalau kat tempat Saya, pi beli kat pasar pun..kena bagitau nak telur itik ka telur masin. 

 Telur masin

 Telur Itik

Sebelum makan telur masin ni, kita kena buang dulu salut hitam ni..basuh bersih2. Cara masak tu ikut kita. Nak rebus boleh, nak buat masak lemak boleh, nak buat masak pedas pun boleh.  
Kalau yelur ni kita rebus,  cara nak makan dia.. kita belah 2. Ikut la kita nak korek keluar isi telur masin tu pun boleh, guna sudu..nak biar isi telur dalam tu pun boleh. Kalau kita buat masakan yang berkuah..kita pecahkan, buh ja dalam periuk tu.

 Telur masin/Itik rebus

Masak Lemak

Dah masak..tunggu apa lagi..makan laaa.  Sedap wehh..makan dengan nasik panas2 ..sedap baq hanggg..

- Mummy Ira -