Assalamualaikum..
Kita punya
cara, kalau tak habis makan ka tak abis masak..syang nak buang makana atau
sayuran yg dah diguna. So mesti kita akan simpan dalam petia ais. Tak pun
sesuatu barang utk masak kita simpan dalam peti ais sebabnya takut rosak. Tapi sesetengah
darinya tak sesuai atau bertahan lama
kalau simpan kat tempat yang sejuk.
1. Bawang Merah
Kelembapan dalam peti ais membuatkan tekstur bawang merah
menjadi lembik, mempercepatkan tumbuh akar dan tanpa sedar lebih cepat busuk.
Seeloknya anda simpan bawang di tempat yang sejuk dan kering.
2. Kopi
Tidak ramai yang tahu sebenarnya, biji kopi atau serbuk kopi
tidak elok disimpan di dalam petis ais. Ini hanya akan membuat kopi kehilangan rasa
dan aromanya. Simpan kopi di tempat yang kering dan sejuk.
3. Minyak Zaitun
Kesan paling ketara, anda akan dapati tesktur minyak zaitun
akan jadi cepat beku seperti mentega jika disimpan di dalam peti ais.
4. Daun Kemangi
Daun kemangi akan lebih cepat layu jika disimpan dalam peti
ais. Lebih baik anda rendam daun kemangi dalam air agar tetap segar.
5. Madu
Madu tidak akan rosak jika anda menyimpannya dalam kemasan
yang tertutup rapat. Jadi anda tidak perlu menyimpannya dalam peti ais.
6. Bawang Putih
Tekstur bawang putih yang anda simpan dalam peti ais akan
berubah menjadi seperti kering dan kecut. Lebih tahan lama kalau simpan bawang
putih dalam bekas di tempat yang kering dan sejuk.
7. Roti
Roti akan lebih cepat kering jika disimpan dalam peti ais.
Letak roti di dalam bekas yang ditutup sudah mencukupi, janji tidak melebihi
tarikh luput.
8. Avokado
Mahu buah avokado cepat masak? Kalau peram di dalam peti
ais, itu salah. Ini hanya melambatkan proses matang buah avokado.
9. Kentang
Menyimpan kentang dalam peti ais akan membuat teksturnya
menjadi lembik dan rasanya menjadi manis. Lebih baik anda simpan dalam bekas di
luar peti.
10. Tomato
Letak tomato di dalam peti hanya buat tomato jadi cepat
kecut dan hilang rasa segar. Untuk jaga rasanya, elok anda beli secukup buat
masak sahaja. Atau tomato yang dibeli boleh direndam dalam sedikit air. Tetapi
jangan simpan terlalu lama, nanti tetap juga tomato jadi cepat busuk.
Lepas ni
bolehlah kita tengok yg mana sesuai simpan dalam peti sejuk ka tak
mingguan wanita
0 orang berborak di sini!