Jumaat, 30 Disember 2016

Tahun 2016..Tahun Terakhir Muhammad Haziq Muqri Belajar Untuk Sesi Sekolah Rendah.

Assalamualaikum..

Tahun 2016, tahun terakhir Muhammad Haziq Muqri belajar untuk sesi sekolah rendah. 7  tahun Haziq belajar kat Sekolah Kebangsaan Jalan Pegawai ( SKJP ). Mula masuk prasekolah sesi 2010 hingga tamat tahun 6 sesi 2016, ni masanya haziq tinggalkan alam sekolah rendah, cikgu2 dan kawan2.


Cepat tak cepat masa berjalan. Haziq dah nak masuk sekolah menengah..dah masuk alam remaja. Jauh lagi perjalanan haziq dalam meniti kehidupan ni. Takut jugak bila fikir banyak lagi cabaran yang akan kita akan hadapi untuk tahun yang mendatang. Tambah pulak dalam mendidik anak2 yg koi membesaq ni. Ish, sedih pula rasanya.


Terima Kasih tak terhingga buat semua Guru2  Sekolah Kebangsaan Jalan Pegawai ( SKJP ) yang telah mendidik Muhammad Haziq Muqri. Halalkan segala ilmu dan tunjuk ajar yang telah diberi. Hanya Allah yang dapat membalas jasa kalian. Saya juga mohon berjuta2 kemaafan atas segala salah laku Haziq sepanjang 7 thun ni. 
 
Life must go on..semoga Haziq akan terus belajar dan berusaha untuk berjaya dan berhati2 dalam meniti kehidupan yang mendatang. Semoga alam sekolah rendah ni akan menjadi salah 1 kenangan yang paling indah dan akn tersemat dalam hati haziq sampai bila2..


Alhamdulillah ..
Haziq dapat 4A 2B dalam UPSR 2016..
Tahniah juga student SKJP yg berjaya dapat 6A , 5A 1B, 4A 2B..
Tahniah juga untuk semua pelajar SKJP dan semua pelajar di seluruh Malaysia dengan apa jua keputusan yang telah diterima..

Terima kasih untuk semua guru SKJP yang telah berusaha mendidik pelajar hingga berjaya..
Untuk semua pelajar termasuk Haziq, ni baru permulaan..masa depan kalian masih panjang..jangan jemu..terus berusaha dan berusaha hingga berjaya..

Doa ibu bapa sentiasa mengiringi kalian untuk sentiasa berjaya dalam kehidupan..

 
Bila Mama terlebih rajin & ciwis.. sempat lagi berviva video bagai ni..nak buat macam mana..dulu2 tak dak versi2 ni..la kita buat kat anak2 ja..Video momen terindah untuk Muhammad Haziq Muqri sepanjang 7 tahun dia belajar kat SKJP..



- Mummy Ira -

Rabu, 9 November 2016

Jalan Jalan cari Makan Food Truck Raja Gulai

Assalamualaikum..

Dah berapa kali ulang mai makan kat sini tapi tak berkesempatan update dalam blog. Ok, kadang2 ni seronok juga sekali sekala jalan jalan cari makan. Kali ni Saya singgah makan dekat Raja Gulai Food Truck. Dok lalu banyak kali dah..dok tengok tapi tak singgah pun. Ni dah lalu saja singgah nak tengok apa menu yang sedap kat sini. 

 Tempahan makan jugak diterima..jadi sesapa yang nak buat makan2 ka..
nak tempah boleh contact depa

Nampak macam biasa ja Food Truck ni tapi ramai yang singgah mai makan. Bertempat di hujung corner sederet rumah kedai seberang kilang Continental ( Syme Tyres ). Kalau turun dari titi Ampang Jajar, ikut traffic light kanan..masuk kiri rumah kedai. Kalau dari Mergong, ikut traffic light kiri. 

Seawal 9 pagi dah ada. Kadang2 lambat sikit..maklumlah mai dari Jitra. Kiranya kita kena pi cepat sebabnya kalau lambat tempat duduk tak dak..tempat dok makan terhad. Kalau lambat alamatnya kena tunggu turn nak dok makan tak pun share meja dengan orang lain. Kalau tak salah Saya Food Truck ni habis berniaga ikut lauk tu ada ka tak lagi..kalau dah habis, tutup. Hari Jumaat & Sabtu cuti..
 
Menu tu tak la banyak sangat tapi menu utama mesti la gulai dah nama pun Raja Gulai.,Gulai Ayam Kampung..Gulai Itik..Gulai Ikan Isi..Nasi Putih, Ayam Masak Kicap. Menu tambahan macam masak Cabai Sotong, Telur Rebus masak merah kot ( saya pun tak pasti ) Sayur Kobis, Telur Rebus, Dalca kambing ( hari Khamis ) tapi menu2 ni ada tak tentu hari. Kalau ada makan mesti ada ayaq minum ..ya ayaq pun ada.

 Gulai Ayam Kampung
 Gulai Ikan
 Gulai Itik
 Ayam masak kicap
Menu2 lain tau kot menu apa

 sekali ayaq minum RM 16

Favourite Saya mesti la Gulai Itik. Sedap jugak itik ni. Makan pula panas2 memang sedap.  Macam harga pula..ayam kampng & itik besar..kira rm 6..harga yang lain Saya tak pasti. Saya rasa tak la mahal sangat..harga tu berbaloi dengan besar seketul ayam kampung & itik. Ramai yang kata murah..makan pun puas hati.

Macam biasa la..nak tau sedap ka tak..kena pi makan sendiri. Takut pulak satgi Saya kata sedap..ada pula yg kata tak sedap. Senang pi rasa n makan sendiri..☺☺☺



- Mummy Ira -

Jalan Jalan Cari Makan.. Mee Tulang Sedap

Assalamualaikum..

Ramai kawan2 Saya bagitau Mee Tulang kat Ukir Mall, Alor Setar sedap. Tak puas hati Saya singgah pi cari kat mana kedai Mee Tulang ni. Nak cari tak susah, pergi kat Ukir Mall ( lokasi Pekan Rabu sekarang ) naik escalator ke tingkat 1, kedai dia belah kanan. Maybe ramai yang tak sangka situ ada kedai makan, kalau tak tengok dan cari betui2, memang tak jumpa.


Masa Saya pi pun dah petang, Saya rush sikit sebab nak ke tempat lain lagi..so tak sempat nak explore apa lagi yang ada kat situ. Cuma Saya sempat snap menu makan apa yang ada kat situ. Ada Mee Tulang, Nasi Lemak, Kerabu Maggi, Air Botol & Sirap Limau. Harga pun ok la..padan dengan menu.


Tujuan pi nak makan Mee Tulang so oder menu tu je la..minum Sirap Limau.. Memang sedap, mee, kuah cukup rasa, tulang lembut..kira memang puas makan. Ayaq minum pun sedap. Kira boleh la mai makan lagi. 


Ok..alamat kedai:
No FL 17, Tingkat 1, Bangunan Ukir Mall ( pekan rabu ), Jalan Sultan Badlishah, 05000 Alor Setar, Kedah.

Waktu berniaga : 12:00 tengahari - 6:00 petang 

No Contact :  018-637 2700 / 019-577 2700

Jumaat & Sabtu : TUTUP / CUTI
Info lanjut cer tengok kat fb depa Mee Tulang Tingkat 1
- Mummy Ira -