Batu Giling Dan Menu Rempah Giling

By Zahirah Dzahir - 9/07/2015 03:35:00 PTG

Assalamualaikum..

Ingat lagi masa kecik2..bila nak buat masak apa yang berunsurkan rempah ratus ni..My Mom mesti kena giling rempah tu dulu. Rasanya dulu tahun 80an ada kot joi rempah ratus yg peket ni tapi arwah Bapak tak mau pulak yang peket ni..nak jugak yg giling. Dulu pun klau dengar cerita, majoriti setiap rumah mesti ada batu giling. Ya la buat habuan giling rempah ratus.  Lagipun orang lama ni depa lebih suka makan yg original tak mau aih yg peket2 ni..tak sedap kata depa. 

Rasanya teruk jugak nak giling menggiling ni. Cam My Mom n orang yang dah biasa guna batu giling ni maybe senang ja bagi depa. Tapi dalam senang tu jugak, My Mom penah kata..`teruk nak giling rempah ni..sebabnya batu giling tu berat’ dan sampai sekarang Saya masih tak pandai guna batu giling.

batu giling..dah tak guna..simpan buat kenangan..
Tapi zaman dah berubah..tak payah teruk2 dah nak giling rempah ratus ni. Sebabnya ada peniaga yang jual rempah giling ni. Sapa yang tak suka rempah peket..boleh ja pi cari rempah giling. Cam kat Alor Setar, nak dapat rempah giling ni..mudah sangat. Pi ja kat Market/Pasar Besar Alor Setar..pi cari kedai no 70..kat situ ada macam2 Menu Rempah Giling. Ada rempah ikan, daging, kurma, masak lemak, asam pedas, perencah tom yam pun ada . Rempah giling ni joi ikut bungkus n kilo. Bagitau banyak mana kita nak..nanti depa bagi.


Sekarang..tak payah dah nak susah2 giling rempah tu..kalau nak pegi ja beli kat market.  Mesti mana2 market/pasar pun ada joi rempah giling ni. Kalau area alor Setar yang Saya tau pegi ja market/pasar besar Alor Setar. Mudahkann..

- Mommy Ira -

  • Share:

You Might Also Like

2 orang berborak di sini!

  1. Balasan
    1. memang pun sedap..arwah tok selalu guna rempah giling..bila buat gulai..wangi ja bau diaa..

      Padam