Homemade Ketupat Pulut Jagung

By Zahirah Dzahir - 7/19/2015 03:59:00 PTG

Assalamualaikum..

Ni crita masa bulan posa baru lepas ni. Cerita pasai buat ketupat. Tiap tiap tahun My Mom mesti akan masak n balut ketupat sendiri. Katanya kalau beli tak puas makan..takut tak ikut citarasa yg kita nak..kalau kita buat sendiri baru puas hati.Tiap tiap tahun jugak ni menu yang wajib mesti ada. My Mom selalu baut ketupat pulut jagung. Kali ni buat awai sikit. Takut tak sempat nak rebus. Bnyak lagi menu yang nak kena masak. 

Nak buat ketupat pulut ni..tak banyak sangat bahan yang kita nak guna. Kena ada daun palas, santan, pulut, jagung..nak bagi ada rasa buh la garam sikit. Nampak tu macam senang tapi kalau tak kena cara tu..tak jadi jugak ketupat ni. Ada juga cara masing2 nak buat ketupat ni. Selalu yang Saya dengaq, ada yang kta tak pandai balut ketupat. Saya pun tak la beberapa pandai sangat..boleh la sikit sikit.

 bahan yg kena ada. Nyok putih ( perah ambek santan)
pulut n jagung
 masak santan dulu..kacau jangan bagi hangit. buh la garam sikit.
My Mom agak2 ja dalam sediakan santan n pulut.

 agak dah masak santan tu..masukkan pulut..kacau sat..
lepaih tu jagung. Nak buh sekali pun tak pa.

 kacau sampai sebati smpi kering..agak2 separuh masak.
 tutup dulu nak bagi kering sikit

 sedia untuk dibalut. dah pulut tu tak setengah masak..
 jangan buh banyak sampai penuh ketat..takut nanti masa rebuih 
tak masak pulut tengah

 simpan dulu dalam peti ais..sehari sebelum raya..rebus sampai masak..
dah masak jgn biaq lama dalam ayaq tu..nanti lembik..
bawak keluaq n lap ketupat tu bagi kering..
boleh la simpan dalam bekas.

Kat bawah ni..ada la sikit cara My Mom balut ketupat.



Camtu la caranya..tapi cam Saya kata..setiap orang ada cara memasing nak masak/buat ketupat ni. Lain orang lain caranya..

- Mummy Ira -

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!