Resepi Roti Sarang Lebah Dari 'Kerja Dari Rumah'

By Zahirah Dzahir - 4/02/2015 06:35:00 PTG

Assalamualaikum..

Sebelum ni Saya dok cari resepi roti sarang lebah..ramai yang kata menu ni sedap. So..saya jumpa resepi ni..share dari fb Kerja Dari Rumah

RESEPI ROTI SARANG LEBAH



Bahan-Bahan:

Bahan untuk doh roti:

2 cawan tepung gandum.
1/2 sudu kecil serbuk yis
1/4 sudu kecil garam halus
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar gula halus atau gula kastor
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam


Bahan untuk taburan/hiasan:
1 biji kuning telur dicampur 1 sudu kecil air, untuk disapu
sedikit sliced almond
bijan hitam
biji labu atau biji bunga matahari

Bahan untuk sos butterscotch:
25 gram butter
1/2 cawan gula perang atau brown sugar
1/2 cawan whipping cream
1/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil esen vanila




Cara untuk sos butterscotch:
Di atas api yang perlahan, panaskan mentega dan gula perang, kacau seketika. Masukkan pula whipping cream, garam dan esen vanilla. Kacau sehingga sos pekat sebati. Tidak perlu terlalu lama.

 
Cara Penyediaan:
Cara untuk Roti:


- Campurkan tepung gandum, serbuk yis, baking powder, gula halus dan gaulkan sebati.  


- Kemudian masukkan garam. Sebab kenapa garam dimasukkan kemudian adalah kerana yis tidak boleh bersentuhan dengan garam, boleh mengakibatkan yis rosak.

- Tuang yoghurt, minyak dan air suam, kemudian kacau dan uli sehingga lembut dan sebati. 

- Doh ini agak lembik, jangan cuba untk menambah tepung. Cukup sekadar sedikit taburan tepung supaya doh tidak melekat di tangan. Uli selama 5-10 minit.

- Jika anda gunakan breadmaker, sila ikut arahan aturan bahan mengikut breadmaker anda.

- Rehatkan doh sehingga kembang dua kali ganda. Keluarkan doh dan tumbuk2 keluar gelembung udara. 

- Bahagikan doh kepada 12 atau 16 bahagian atau ikut kesukaan anda. Bulatkan doh dan susun di atas baking tray. 

- Rehatkan doh sehingga naik dua kali ganda. 

- Sapu bahagian atas dengan telur dan hiaskan dengan bahan taburan.

- Panaskan oven kepada 160 darjah celcius, bakar selama lebih kurang 20-25 minit, atau sehingga masak. 


- Angkat dan sejukkan. 

- Tuang sos butterscotch di atas roti sebelum dihidang.

Kerja Dari Rumah

  • Share:

You Might Also Like

0 orang berborak di sini!