Assalamualaikum
Mommy nak cerita menu lain plak..menu dia homemade Apom. Mesti ramai yang suka n besa makan. Slalunya dulu yang buat ni tok2 kita mak2 kita..x pun beli kat kedai. Sekarang ramai dah yang dok buat apom ni, kalu dok tengok banyak warga muda yang dok buat. Ada jugak yang buat n dia buat untuk jual. Kira macam2 kaler apom yang kita buleh tengok, ada yang kosong kaler putih, koko, pink, hijau.
Tapi my Mom buat jadi kaler coklat. Bahan apom ni mudah ja tapi cara nak buat tu, kalau silap buat tak jadi. Bahan dia nasi yg dah di masak, tepung beras, gula putih, gula merah, air, eno. Cuma kita perlu bancuh malam sebelum tu. Nak tengok naik ka tak adunan tu. My Mom kata kalau naik, jadi elok la apom tu, kalau tak naik, jadi jugak tapi tak bera nak naik n gebu apom tu.
bancuh semalaman
guna teko kecik, senang nak tuaang dalm acuan
bekas ni beli masa saya sekolah lagi,
barang lama mmg tahan
buh acuan dalam periuk, biaq panas sikit
isi setiap acuan tu
kukus tak bajet masa, nampak masak n merekah
angkat
angakat buh dalam besen ada air, bgi sejuk
siap, boleh makan kosong atau cicah dgn
nyok putih
- Mommy Ira -
0 orang berborak di sini!