Homemade Roti Jala - Boleh Makan Sampai Kenyang

By Zahirah Dzahir - 9/11/2018 10:46:00 PG

Assalamualaikum


Minggu ni minggu masak lagi..kira menu homemade..dah tak tau nak masak apa, buat roti jala semua makan. Roti jalan ataupun roti kirai. Macam-macam nama untuk dia dan masing² ada cara nak buat dia. 
Nak buat ni senang ja, Mommy agak² ja banyak mana yang nak buh..

tepung gandum ( 1 bungkus )

air (agak²)
telur ( 2biji )
kunyit bagi kuning sikit, (tak pun Mommy guna serbuk zakfaron)
garam sikit bagi ada rasa. 

*ada yang buh susu ataupun santan tapi ikut nak buh ka tak. Kalau tak buh 2 ni rati jala tu liat² kenyal sikit.

Lepas tu blend je la bagi halus, kalau tak halus nnti beketoi plak, melekat dalam acuan dia. Dah blend tak payah dah nak tapis bagai. Dah blend konpom la halus. Dah habis blend get ready untuk men-jala-kan adunan tu..cam gambar kat bawah ni..


ni adunan yg dah di blend



acuan roti jala



ni cara nak men-jala-kan adunan tadi..ikut suka nak 
buat putaran camna pun..


tunggu masak, baru angkat



nak gulung ka lupat bersegi ka, ikut citarasa sendiri


ni yang dah siap



gulai daging/ayam + ubi..
Macam kuah ni pulak..kalau ada yang tak brapa pandai nak buat..la ada dijual pes 
untuk gulai..balik masak ja n buh santan..tapi ikut cara masing²..😉



tadaa..dah siap..boleh la makan..

ikutkan menu ni senang ja..dah masa tu lapang..teringin nak makan..buat jaa..buat sendiri boleh makan puas2 dan konpom sedap.. ;-)

~~~~~~~~~~~~~

- Mommy Ira -

  • Share:

You Might Also Like

3 orang berborak di sini!